Kysyvä ei tieltä eksy

Kategoriat: #onnelliseksi

”Voitko näyttää, missä se klitoris on?”. Näillä sanoin yhdeksääkymmentä käyvä, sodankin kokenut mies lähestyi minua Helsingin Kampin palvelukeskuksessa vetämäni ”Seksuaalisuus läpi elämänkaaren” -keskustelutilaisuuden jälkeen. Miehellä oli kädessään A4-arkki, johon hän pyysi piirtämään kuvan naisen anatomiasta. ”Ei sen tarvi mikään taideteos olla, kunhan siitä saa suurin piirtein tolkun missä se klitoris sijaitsee. Ja voisitko vielä kertoa, mitä kaikkea sille voisi tehdä?” Raapustin jonkin sorttisen kyhäelmän paperille ja kerroin, minkä osasin.

Keskustelutilaisuudessa mies oli aktiivisesti osallistunut leikkiin nimeltään ”Muistojen matka”, kuten muutkin ikätoverinsa. Matkalla kuljimme lapsuudesta tähän päivään ja muistelimme omia kokemuksiamme ensimmäisistä pussailuista edelliseen erektioon. Osallistujaporukan ikähaarukka sijoittui välille 67-92, ja voin kertoa harvoin kuulleeni niin suorasanaisia mietteitä seksistä ja seksuaalisuudesta kuin silloin.

Mies kertoi jääneensä leskeksi muutamaa vuotta aiemmin ja nyt hän oli tavannut hienon naisen tansseissa. Hän jatkoi juttuaan: ”Meillä oli vaimon kanssa hyvä ja onnellinen elämä, liuta lapsia, lapsenlapsia ja lapsenlapsenlapsiakin jo, mutta ne petihommat eivät kyllä viimeiseen puoleen vuosisataan oikein luistaneet. Ajattelin että tämän uuden friidun kanssa en aio mokata sitä hommaa!”

Kerron yleensä tämän tarinan seksuaalikasvattajavierailuillani lukioissa ja ammattikouluissa. Koululuokassa on usein pari nuorta, jotka kovaäänisesti ihmettelevät, mitä tällaisella kukkahattutädillä on kerrottavanaan seksistä, mitä he eivät jo ennalta tietäisi. Sodan nähneen miehen tarinan perään kovimmatkin tyypit tohtivat myöntää, jos pelimerkit ovat välillä hakusessa. Enhän minäkään seksuaalikasvattajana tiedä kaikkea. Jos joku vielä siinä vaiheessa paukuttelee henkseleitään, niin lupaan ensimmäisen itselle mahdottoman kysymyksen kohdalla antaa kaikkitietävien kertoa meille vastauksen. Sen jälkeen nuorten kysymyksillä onkin enää taivas rajana. Tieto ei lisää tuskaa, vaan poistaa tuskan lisäksi myös turhia pelkoja.

On monta tapaa lähestyä omaa ja toisen halua. Kuitenkin yksi asia on varma: ilman kiihottumista ei voi saada orgasmia. Ei yksin eikä yhdessä. Kyllähän me sooloseksiäkin harrastaessa tiedämme, mitä nautinnon eteen pitää tehdä ja ajatella. Mutta toisen kanssa nautinnon väliin saattaa rakentua seinä, ellei jopa muuri, jonka ylitse voi olla vaikea tai jopa mahdoton kiivetä. Syynä voi olla pelko, häpeä tai oman identiteetin kanssa painiskelut. Joskus ei vain tiedä, mitä kumpikin haluaa ja mistä nauttii.

Ja niin kuin sodan kokenut mies esimerkillään osoitti, koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä tutkimaan halun anatomiaa. Kaiken lisäksi siitä on myös hyötyä terveydelle: tutkijoiden mukaan säännöllinen seksi vahvistaa sydäntä ja immuunijärjestelmää. Kiihottuminen ja orgasmi lisäävät kykyä torjua kipua ja seksi muuttaa aivojen ja kehon toimintaa lisäämällä mielihyvää tuottavien hormonien eritystä. Orgasmin vapauttama endorfiini toimii vasta-aineena stressille, jopa masentuneisuudelle. Mutta ennen kuin voi saada orgasmin, pitää tietää mistä kiihottuu, jotta voi haluta.

Tuomas Enbuske totesi Iltalehden heinäkuun lopun kolumnissaan ilahtuvansa, kun näkee vanhuksen viinakaupassa. Omassa sydämessäni puolestaan läikähtää aina kun minkä tahansa ikäinen ihminen on kiinnostunut omasta ja kumppaninsa nautinnosta niin paljon, että uskaltaa kysyä ja kertoa mitä toinen tai itse haluaa. Siinä voi löytää itsensä availemasta jo muitakin kuin pitkäripaisen ovia.

– Nina