Lasten oikeuksien edistämistä kansainvälisissä tunnelmissa

Kategoriat: Sexpossa tapahtuu

Keelen yliopistossa Englannissa kokoontui viime viikolla joukko tutkijoita, lääkäreitä, juristeja, lapsiasiavaltuutettuja ja muita lasten oikeuksien puolestapuhujia eri puolilta maailmaa pohtimaan keinoja lapsen oikeuksien edistämiseksi. Pääpaino tapahtumassa oli lasten kehollisen koskemattomuuden turvaaminen. Tilaisuuden järjesti Genital Autonomy International, jonka kanssa Sexpo tekee tiivistä yhteistyötä.

Paikalla Sexpoa edustamassa oli toiminnanjohtajamme Tommi Paalanen ja Sexposta opintovapaalla oleva viestintävastaava, Genital Autonomy Finlandin puheenjohtaja Tiina Vilponen. Lasten oikeuksien toteutumisesta Suomessa piti puheenvuoron lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, joka vaati Suomeen pikaista lakia alaikäisten poikien lääketieteellisiin ympärileikkauksiin. Kurttila peräänkuulutti puheenvuorossaan lapsen oikeuksien täysimääräistä toteutumista lapsen sukupuoleen katsomatta.

Paalanen luennoi ammattietiikasta, joka sitoo sosiaali- ja terveysalalla toimivia ammattihenkilöitä ja jonka tulee kaikissa tilanteissa tähdätä asiakkaan hyvinvoinnin edistämiseen. Vilposen luennossa perehdyttiin esinahan silpomisesta aiheutuviin psykologisiin haittoihin sekä ympärileikkaustraumojen käsittelyyn asiakastyössä.

Sexpo on mukana pohjoismaisessa lasten oikeuksia ajavassa verkostossa, joka etsii keinoja kaikkien lasten kehollisen koskemattomuuden turvaamiseksi. Tanskassa ja Islannissa lainsäädännölliset toimet ovat hyvässä vauhdissa ja Sexpo seuraa tiiviisti näiden valtioiden lainsäädännöllisen työn etenemistä.

Kuten lapsiasiavaltuutettu puheessaan esitti, Suomessa on nyt aika toimia ja taata kaikille lapsille yhtäläinen oikeus keholliseen koskemattomuuteen.

keele1keele2