A Week With Japanese Colleagues/Vieraita Japanista

Kategoriat: Uutiset ja Sexpon kannanotot

Sexpo hosted respected members of Japanese Association for Sexuality Education over the week. We have spent a week full of cultural and educational events.

The week started on Friday by visiting National Board of Education and Happi Youth Center the daytime and continued by introducing them to the lovely sauna tradition of Finland at Löyly! On Saturday we participated in Porvoo Pride with our guests and enjoyed touristic surroundings of Porvoo.

On Monday we welcomed our guests at Sexpo’s office to talk about the training programmes and the fundamentals of Sexpo. Our executive director Tommi Paalanen held a lecture about Values and Sex Education in the afternoon. Tuesday started with lectures by our respected members Patricia Thesleff and  Anna Kolster about Sex Education Training. Later in the day, we visited Hivpoint to learn about the HIV situation in Finland and called it a day after enjoying the art of Matti Pikkujämsä in his atelje. We are planning to continue on having social programmes and visits around Helsinki during the rest of the week and finish our programme by visiting the Night of the Arts in Helsinki.

We have really enjoyed our week with our colleagues from Japan!

Sexpo on saanut vieraakseen kollegoita seksuaalikasvatuksen parista Japanista. Japanese Association for Sexuality Education (JASE) -organisaation edustajat ovat tutustuneet suomalaiseen kulttuuriin ja seksuaalikasvatusaiheisiin luentoihin kuluneen viikon aikana.

Vierailu alkoi Opetushallituksen luota, josta siirryttiin nuorisokeskus Happeen. Illalla päästiin tutustumaan suomalaiseen saunakulttuuriin Löylyssä. Lauantaina vierailu suuntasi Porvooseen, jossa tutustuttiin Porvoo Priden tunnelman lisäksi kaupungin nähtävyyksiin.

Seuraava viikko alkoi Sexpon toimistolta, jossa vieraamme saivat perehdytyksen Sexpon toimintaan, arvoihin ja koulutusohjelmiin. Toiminnanjohtaja Tommi Paalanen luennoi seksuaalikasvatuksen arvoista ja vastaavat neuvojat Patricia Thesleff ja Anna Kolster puolestaan Sexpon seksuaalikasvatuskoulutuksesta. Viikkoon kuului myös vierailu Hivpointilla, jossa kuultiin uusimmat tiedot Suomen hiv-tilanteesta. Samana iltana ehdittiin vielä vierailla Matti Pikkujämsän ateljeessa. Viikko jatkuu sosiaalisen ohjelman, vierailujen ja luentojen täyteisenä huipentuen Helsingin taiteiden yöhön.

Olemme Sexpossa nauttineet suuresti viikosta ja japanilaisten kollegoidemme seurasta!