Seksologiaa lääkäreille -koulutus tarjoaa työvälineitä seksuaalisuuden huomioimiseen asiakastyössä

Kategoriat: Koulutusuutiset

Sexpo järjestää Seksologiaa lääkäreille -koulutusviikonlopun 3.-4.11. Koulutuksessa tarkastellaan seksologian merkitystä lääkärin vastaanottotyössä, seksuaalisuuden puheeksi ottamisen menetelmiä sekä seksuaaliongelmia ja niiden hoitoa.

Yhtenä kouluttajista toimii Sexpon hallituksessa vaikuttava, eurooppalaista seksuaalilääketieteen erityispätevyyttä (FECSM) parhaillaan suorittava yleislääkäri Vilho Ahola. Hän näkee seksuaalisuuden huomioimisen yhtenä lääkärintyön kulmakivistä.

”Seksuaalisuuden ongelmat näkyvät joko suoraan siten, että potilas tulee vastaanotolle kertomaan esimerkiksi haluttomuudesta tai erektiohäiriöstä, mutta myös niin, että johonkin muuhun laajempaan oirekokonaisuuteen kuten masennukseen, diabetekseen tai krooniseen kipuun liittyy myös seksuaalisuuden ongelmia”, Ahola kertoo.

Seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat voivat vaikuttaa laaja-alaisesti hyvinvointiin. Aholan mukaan ne usein alentavat mielialaa, voivat johtaa parisuhteen ongelmiin ja heikentävät elämänlaatua.

“Näiden seksuaalilääketieteellisten oheisongelmien hoito usein vaikuttaa edullisesti potilaan kokonaisvointiin ja myös hoitomyöntyvyyteen ja lisäksi niiden huomioimisella on suuri merkitys luottamuksellisen hoitosuhteen muodostamisessa”, Ahola jatkaa.

Seksuaalisuutta käsitellään todella niukalti lääketieteen opinnoissa, minkä Ahola näkee potilaan kannalta hälyyttävänä.

”Perusopinnoissa koulutus seksuaalisuuden käsittelemiseen on käytännössä olematonta ja hyvin mekanistista. Edes gynekologian erikoislääkärin tutkintokokonaisuuteen ei kuulu seksuaalisuuden käsittelemistä ja seksuaalilääketiedettä. Opintouudistuksen myötä ilmeisesti jonkin verran parannusta on tulossa,” Ahola esittää.

Lisätiedot:

Vilho Ahola
Sexpo-säätiön hallituksen jäsen, yleislääkäri
vilho.ahola@gmail.com

Tommi Paalanen
Toiminnanjohtaja
Sexpo-säätiö
050 469 2937, tommi.paalanen@sexpo.fi

Karoliina Vuohtoniemi
Koulutusvastaava
Sexpo-säätiö
050 406 5973, karoliina.vuohtoniemi@sexpo.fi